Protected by Copyscape Online Infringement Checker

Pene fosilizate dezvăluie culorile reale ale dinozaurilor


O echipă de paleontologi condusă de Michael Benton de la Universitatea din Bristol, Marea Britanie, şi Zhonghe Zhou de la Institutul de Paleontologia Vertebratelor şi Paleoantropologie de la Beijing, a identificat pentru prima dată culoarea unor dinozauri. Pentru acest lucru ei au studiat penele fosilizate ale unui dinozaur găsit în China, numit Sinosauropteryx.
Portivit documentului publicat în revista Nature, echipa a descoperit două tipuri de melanosomi (structură discretă a unei celule care conţine pigmenţi): eumelanosomi, care crează dungi negre precum ale zebrelor şi phaelomelanosomi, care depozitează pigmentul ce crează dungi de un roşu-ruginiu, sau o culoare ca a părului roşu uman. Deoarece melanosomii fac parte din structura de proteine dure din pene, acestea pot supravieţui timp de sute de milioane de ani. Ei nu au găsit însă structuri de celule responsabile pentru alte culori, cum ar fi: galben, mov sau albastru. Potrivit concluziilor, Sinosauropteryx ar fi avut coada colorată în dungi portocalii, alternând între nuanţe mai deschise şi mai închise. O altă specie împodobită cu penaj colorat mai este şi un mic theropod, Sinornithosaurus, culorile lui variind între negru şi portocaliu-roşiatic. Michael Benton a mai declarat că: „Acum ştim că penele au apărut înainte de aripi, aşa că penele nu sunt originare ca structuri de zbor. Noi, prin urmare, sugerăm că penele au apărut prima dată ca mijloc pentru afişarea culorilor, sau ca izolant şi doar mai târziu, în istoria evoluţiei lor, acestea au devenit utile şi pentru zbor.”
Puteţi citi mai multe pe Discovery News, Physorg.com, World Science, sau puteţi citi articolul publicat în Revista Nature.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu