Poluarea apare cand o substanta este eliberata in mediu, in cantitati mari, incat aduce prejudicii oamenilor, vietuitoarelor sau habitatelor.Petrolierele transporta pana la 550.000 tone de petrol, astfel accidentele pot fi devastatoare.Petrolul pluteste pe suprafata marii, formand o pelicula care blocheaza patrunderea luminii necesare plantelor marine.
Pasari si pesti pot fi prinsi sau otraviti de valul de petrol.Dar cu toate ca mor si mii de animale, majoritatea zonelor din largul marii sau de pe coastele afectate se refac in cativa ani.
Rezidurile industriale deversate in rauri distrug viata acvatica.Fertilizatorii duc la cresterea algelor care absorb oxigenul din apa, ucigand pestii si plantele acvatice.Au fost stabilite conventii international pentru a stopa deversarea deseurilor in mari si pentru a reduce poluarea apelor.Cererea de apă potabilă este în creştere continuă cât timp populaţia globului creşte.Produsele folosite in agricultura sunt o cauza a poluarii apelor.
Un efect al poluarii apelor, deosebit de grav, este eutrofizarea lacurilor, numita si 'moartea lacurilor', ca urmare a cresterii fertilitatii acestora prin aport de elemente nutritive, mai ales fosfati si nitrati, care favorizeaza proliferarea fitiplanctonului si a plantelor acvatice. Putin cate putin, lacul se colmateaza, se ingusteaza si dispare.
Referatul complet îl găsiţi aici.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu