Din aproximativ 150 de cratere cunoscute ca fiind făcute de meteoriţi pe suprafaţa Pământului, doar câteva, mai spectaculoase, mai sunt vizibile astăzi, prin fotografierea de la mare înălţime, sau din satelit. Restul, au fost acoperite între timp de tone de sedimente sau sunt de mult erodate. Iată câteva imagini a celor mai reprezentative dintre acestea:
Craterul Manicougan din Canada, cunoscut şi ca „Ochiul din Quebec”, este unul dintre cele mai vechi cratere de impact, datând de aproximativ 200 de milioane de ani. Având o circumferinţă de 70 de kilometri, el este în prezent înconjurat de un rezervor de apă.
Lacul El'gygytgyn, care se află 100 de kilometri nord de Cercul Arctic, în Rusia, este format într-un crater cu o vechime de 3,6 milioane de ani. Această fotografie prezentată în culori false este realizată de către NASA, din satelit.
O hartă 3D bazată pe variaţiile locale de câmp magnetic dezvăluie craterul Chicxulub în Mexic, acum îngropat sub tone de sedimente. Acesta a fost creat de către un asteroid având un diametru de 20 de kilometri, considerat de specialişti că a determinat şi extincţia dinozaurilor.
Wolfe Creek este un crater bine conservat din Australia, de aproximativ 900 de metri lăţime, fiind format în urmă cu 300 000 de ani. În urma impactului au fost lichefiate complet atât meteoritul cât şi rocile înconjurătoare, astăzi, aflându-se în centrul lui, un mare depozit sedimentar de gips.
Marele şi binecunoscutul crater din deşertul Arizona. Această fotografie conţine şi o iluzie optică atunci când este privită invers, cu susul în jos.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu