Protected by Copyscape Online Infringement Checker

Peste 1,5 milioane de ani o mică stea va pătrunde în Sistemul nostru Solar


Conform calculelor astronomilor, o stea pitică portocalie, va pătrunde între graniţele Sistemului nostru Solar, peste aproximativ 1,5 milioane de ani. Aceasta va fi capabilă să influenţeze corpurile cereşti din Norul lui Oort, făcând ca unele dintre acestea să plonjeze către planetele din Sistem.
În studiul efectuat de astronomul Vadim Bobylev de la Observatorul Astronomic Pulkovo din St Petersburg, publicat pe arXiv, analizându-se traiectoriile mai multor stele aflate în vecinătatea Soarelui, 156 dintre acestea au prezentat interes prin faptul că s-ar fi putut apropia de Sistemul Solar în trecut, sau o pot face în viitor. Conform calculelor, din cele 100 000 de stele analizate şi cuprinse în Hipparcos Catalogue, o stea pitică portocalie, Glise 710, se va apropia până la distanţa de 50 000 UA (Unităţi Astronomice) de Soarele nostru, având 86 la sută şanse să treacă prin Norul lui Oort (situat la aproximativ 1 an-lumină). Această stea, având jumătate din masa solară, situată în prezent la 63 ani-lumină de Pământ, va fi capabilă să inducă perturbaţii asupra corpurilor cereşti întâlnite acolo, generând comete ce se vor îndrepta atât spre Pământ cât şi spre celelalte planete. Este posibil chiar ca ea să pătrundă şi mai adânc în Sistemul Solar, până la nivelul Centurii Kuiper (dincolo de planeta Pluto), această şansă însă, fiind totuşi doar de 1 la 1000.
În trecut, astfel de evenimente au mai avut loc, provocând crearea de comete cu perioadă lungă, una dintre acestea fiind şi cometa Hale Bopp. Ameninţarea nu este iminentă, dar studiul oferă o viziune îmbunătăţită asupra mecanismului formării cometelor şi este bine de ştiut când va creşte riscul unui posibil bombardament cu astfel de corpuri.
Puteţi citi mai multe pe Discovery News şi pe arXiv.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu