Protected by Copyscape Online Infringement Checker

Viaţa în condiţii extreme pe Pământ oferă indicii pentru posibila viaţă pe Marte


O nouă descoperire a unor bacterii într-un mediu de pe Pământ similar condiţiilor de pe Marte sugerează că planeta noastră vecină, ar putea fi, la rândul ei, propice existenţei unor forme de viaţă microbiene.
Astfel, bacterii care se hrănesc cu metan au fost identificate într-o locaţie unică din insula Axel Heiberg, în nordul extrem al Canadei.
Descoperirea a fost făcută de către microbiologi de la Universitatea McGill din Canada şi a fost publicată detaliat pe International Society for Microbial Ecology Journal.
Zona, cunoscută sub denumirea Lost Hammer, oferă condiţii climatice similare celor marţiene. Regiunea este atât de sărată încât apa nu îngheaţă chiar dacă temperatura scade cu mult sub zero grade celsius. De asemeni, apa nu conţine oxigen, în schimb există bule mari de metan care se ridică la suprafaţă. În aceste condiţii au fost descoperite bacterii anaerobe care cel mai probabil respiră sulfat în loc de oxigen.
Cercetătorul Lyle White, unul dintre autorii studiului, afirmă că temperaturile din această parte a Canadei sunt chiar mai dure decât în unele zone marţiene. „Există locuri pe Marte unde temperatura este relativ caldă, între –10 şi 0 grade celsius, iar pe Axel Heiberg poate ajuge uşor chiar şi la –50 de grade”, afirmă White.
Date recente arată că şi pe Marte există metan şi apă îngheţată, putând exista zone care să ofere condiţii propice dezvoltării unor astfel de comunităţi microbiene.
Puteţi citi mai multe pe Space.com.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu