Protected by Copyscape Online Infringement Checker

Primele imagini de la misiunea spaţială SDO


Lansată la 11 februarie 2010, misiunea spaţială SDO (Solar Dynamics Observatory) a transmis primele imagini despre soare, efectuate la cea mai înaltă rezoluţie până în prezent. Scopul acestei misiuni este de a realiza observaţii detaliate despre astrul nostru, pentru a permite predicţii mai bune asupra modului în care radiaţiile solare afectează spaţiul interplanetar.

Aceste radiaţii interacţionează cu atmosfera terestră generând frumoase aurore, dar pot pune în pericol sateliţii de comunicaţii de pe orbită cât şi aparatura electronică sensibilă, de la sol. Misiunea SDO va schimba înţelegerea noastră despre procesele şi fenomenele care au loc în soare, având un impact enorm asupra ştiinţei, similar cu impactul Telescopului spaţial Hubble asupra astrofizicii moderne.
Acum, pe deplin operaţională, SDO va oferi imagini cu o claritate de 10 ori mai mare decât televiziunea de înaltă definiţie. Timp de 5 ani vor fi studiate fenomene ca: vântul solar, erupţiile, turbulenţele şi furtunile, câmpul magnetic al soarelui, toate aceste informaţii, reprezentând 1,5 terabytes de date, fiind transmise în fiecare zi, înapoi pe Pământ.
Considerată „bijuteria coroanei” în flota de misiuni NASA destinate studierii soarelui, prin capacitatea de a transmite imagini dinamice la un nou nivel al detaliilor, SDO va spori puterea noastră de înţelegere asupra unor procese care ne afectează în mod direct viaţa şi societatea.

Puteţi citi mai multe pe Physorg, Discovery News şi NASA.gov.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu