Protected by Copyscape Online Infringement Checker

Care este cea mai masivă stea din univers?

Astronomii utilizează termeni ca rază solară sau masă solară pentru a defini dimensiunile celorlalte stele în raport cu Soarele nostru. Astfel, o rază solară este de 690000 km, iar o masă solară de 2x1030 kg. O stea uriaşă, renumită în galaxia noastră prin dimensiunile sale este Eta Carinae, situată la 7500 ani lumină depărtare şi având o greutate de 100 mase solare. Este de 4 milioane de ori mai strălucitoare decât Soarele.
Însă această stea, prin dimensiunile ei colosale, expulzează materie (prin vântul solar) cam de 500 de ori masa Pământului în fiecare an. Ţinând cont de această pierdere de masă şi în conformitate cu legile evoluţiilor stelare astronomii apreciază că Eta Carinae ar trebui să explodeze destul de curând formând o spectaculoasă supernovă.
Totuşi, cea mai mare stea cunoscută este VY Canis Majoris, o hipergigantă roşie din constelaţia Câinele Mare. Situată la 5000 de ani lumină de Pământ ea depăşeşte de 2100 de ori mărimea Soarelui. Dacă ar fi plasată în centrul Sistemului Nostru Solar suprafaţa acesteia s-ar extinde până la orbita lui Saturn.

Animatie: cea mai masivă stea din Univers

 

Dacă Eta Carinae este cea mai luminoasă stea de care ştim, cu o temperatură de 25000 de grade Kelvin, stelele supergigante au o temperatură mai redusă, VY Canis Majoris având o temperatură de numai 3500 grade Kelvin. O stea foarte mare ar fi chiar mai rece. Astfel, la 3000 grade Kelvin o supergigantă ar avea de 2600 de ori masa Soarelui.
Puteţi citi mai multe despre stele gigant pe Universe Today.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu