Protected by Copyscape Online Infringement Checker

Pământul şi Luna s-au format mai târziu decât se credea anterior


Pamantul si Luna
Până în prezent astronomii au fost de acord că Pământul şi Luna s-au format după 30 de milioane de ani de la crearea Sistemului Nostru Solar. Iată că un nou studiu, realizat de cercetători de la Institutul Niels Bohr din cadrul Universităţii din Copenhaga în colaborare cu cei de la California Institute of Technology (Caltech) şi publicat pe Earth and Planetary Science Letter, afirmă că aceste corpuri au luat naştere în urma coliziunii dintre două planete de mărimea lui Venus şi Marte, cu 150 de milioane de ani mai târziu.
Aceste două planete ar fi avut câte un nucleu de fier şi o manta înconjurătoare compusă din silicaţi (rocă). Coliziunea a avut loc în mai puţin de 24 de ore, iar temperatura Pământului în formare s-a ridicat la 7000 de grade Celsius.
Studiul se bazează pe examinarea unor elemente chimice prezente în mantaua Pământului precum Hafniu-182, substanţă radioactivă care se dezintegrează în izotopul de Tungsten-182. În timpul impactului, datorită temperaturii ridicate, atât fierul cât şi silicaţii s-au amestecat.
Durata necesară transformării hafniu-lui în tungsten este de 50-60 milioane de ani. Ţinând cont că izotopii de tungsten preferă să se alieze cu metal, iar hafniul cu silicaţi, analizând concentraţiile acestora, noile studii au relevat faptul că Luna s-a format după transformarea totală a hafniu-lui în tungsten.
Rezultatul cercetării implică faptul că atât Pământul cât şi Luna trebuie să fi luat naştere nu cum se credea anterior, adică la 30 de milioane de ani după formarea Sistemului Solar, acum 4,567 miliarde de ani, dar probabil, cu până la 150 de milioane de ani mai târziu, în urma coliziunii a două planete.
Puteţi citi mai multe pe Science Daily.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu